Jieldé lampen – lidt historie

Jieldé lampen skylder sit navn til initialerne fra sin opfinder Jean Louis Domecq. Når man udtaler JLD på fransk bliver det udtalemæssigt til Ji-eL-Dé.

Jean Louis Domecq var en fransk mekaniker af uddannelse (og opfinder), der på baggrund af irritationen over ikke at kunne få noget ordentligt arbejdslys realiserede sin egen lampe. Ideen til lampen kom i slut 40’erne på baggrund af bl.a. at have arbejdet med forbedring af tegneborde. Den første Jieldé lampe så lyset i 1950.

Jieldé lampen er af mange blevet kaldt verdens mest robuste og fleksible lampe. Det unikke ved Jieldé lampen var, at der kun var ledning frem til foden af lampen – selve lampen er ledningsfri inden i. Dette gjorde at Jieldé lampen med sine unikke led var meget mere fleksibel og holdbar end andre lamper og kunne justeres til lige nøjagtig de forskellige positioner der kunne være behov for. Derudover var ledninger ofte skyld i arbejdsulykker, hvorfor manglen på ledning var en væsentligt forbedring af arbejdssikkerheden. Endelig gav (og giver) Jieldé lampen et fantastisk lys.

Efterspørgslen blev hurtigt stor efter lampen og i 1953 stiftede Jean Louis Domecq derfor sit firma Jieldé baseret på initialerne i hans navn. Jieldé lampen fik hurtigt tilnavnet ”La Standard” fordi det ganske enkelt var standardlampen i atelierer og på fabrikker.

Jieldé lamperne fabrikeres stadig i dag og dengang som nu foregår det i Lyon. De nye lamper laves i to kvaliteter – ”Loft” og ”Signal”. ”Loft” modellen fabrikeres efter de gamle principper, hvorimod ”Signal” modellen er en billigere og kvalitetsmæssigt dårligere lampe end de originale lamper. Ved Jieldé lampen skal man derfor ikke forvente, at en brugt lampe er billigere end en ny – tværtimod. De gamle Jieldé lamper har ikke alene mere sjæl – de er ganske enkelt også af en bedre kvalitet, der blev lavet til at kunne holde i et krævende miljø modsat de moderne lamper der i højere grad er lavet til boligbrug. 

Hos French Art & Vintage bestræber vi os på altid at have et varieret udvalg af Jieldé lamper og andre franske designklassikere som fx Holophane lampen. 

Du kan finde vores udvalg af lamper her  https://www.frenchartandvintage.dk/produkt-kategori/moebler/  Tjek endvidere Instagram french_art_and_vintage samt Facebook https://www.facebook.com/frenchartandvintage/  for at se de aller nyeste tilkomne varer.

JieldeJieldeJieldeJielde