Fransk brocante, vide grenier mv. – hvad er forskellen egentlig?

Fransk vintage Som på mange andre områder, så har franskmændene mange definitioner for noget der tilsyneladende er det samme, men så alligevel ikke helt er det…

Brocante, vide grenier, braderie mv. er ord man oftere og oftere hører herhjemme, men hvad er forskellen egentlig?

Et vide grenier (tøm loftet) er det man herhjemme vil kalde for garagesalg eller bagagerumsmarked. Her er der tale om private, der sælger de ting de ikke længere bruger.

Marché auc puces er det vi vil kalde for et loppemarked. Typisk er det en blanding af både private og professionelle der sælger og tingene kan være en blanding af både nyt og gammelt. På et marché aux puces må der ikke sælges madvarer.

I en del større byer i Frankrig afholdes der typisk én gang eller to om året de såkaldte braderie’s. Her er der tale om, at hele byen forvandles til ét gigantisk loppemarked, hvor der både sælges nyt og gammelt og fødevarer (modsat et marché aux puces) af såvel private som professionelle.

På det famøse brocante er der tale om professionelle handlende og der må kun sælges brugte varer. Skalaen for brocantes går lige fra det der grænser til en skrothandler til de rigtig fine designobjekter fra det 20. århundrede, som fx Tolix, Jieldé, Strafor, Roneo, Flambo og Gras lampen.

Og endelig er der antikvitetsmarkederne – typisk i form af de såkaldte ”salon’s”. Til forskel fra et brocante er der her et krav om at tingene skal være minimum 100 år gamle og være ”finere” genstande af en vis håndværksmæssig kvalitet.

Så når du næste gang turer de franske landeveje på en ferie ved du nu om det er værd at blokke bremserne og køre ind til siden eller om du bare skal køre videre når du ser et skilt med vide grenier, brocante, marché aux puces mv.